Birçok ücretsiz bilgi veren websitesi (sanal gazete, portal, forum v.b.), reklam gelirlerine ihtiyaç duyduklarından, sitelerinde reklam pankartları (banner) bulunduruyor. Ve birçok online reklam kampanyası, tıklama-istatistikleri yöntemi ile bu websitelerine belirli bir ücret ödüyorlar. Buraya kadar herşey çok güzel. Mantıklı bir yöntem. Fakat "Web Tasarımı : İnsan Bilimi" yazımda da belirttiğim gibi, web içinde çoğu zaman mantık yöntemleri işlemiyor.
Birçok kişinin - özellikle Kuzey Amerika'da, internette harcadığı zaman, magazine, radyolara ve gazetelere harcanan toplam zaman ile aynı seviyede. internette harcanan zaman, çok az farkla TV'ye harcanan zamandan daha fazla. Fakat buna ragmen 2003 yılında radyo, magazine ve gazetelere harcanan toplam reklam masrafları 80 milyar dolar, TV'lere harcanan 60 milyar iken, bu rakam internet için 7 milyar dolarda idi. Bu demek oluyor ki birçok reklam veren şirket, halen internet üzerindeki reklamlara güvenmiyor ya da TV, radyo, gazetedeki reklamlar kadar etkili olacağına inanmıyor. Bu inancın nedeni ise reklam metodu.
Reklam Körlüğü
1998 yılında, Benway ve Lane araştırma takımı, çok ilginç bir araştırmanın sonuclarını yayınladı. O günden bu güne, bu araştırmanın sonuclarını birçok kullanılabilirlik mühendisi test etti ve sonuçlar, orjinal araştırma sonuçlarına çok yakın çıkmaya devam etti. Yapılan bu araştırmaların tek bir sonucu var. Bizler reklam pankart (banner) körüyüz.
Arastirmanin kisa ozeti, bizler, bir websitesinde, reklam gibi gorunen tum elementleri gormezden geliyoruz. Hatta bu elementler, reklam olmasa bile. Yani, websitesinde yer alan ve gorsel olarak sayfanin diger elementlerinden farkli olan her turlu icerigi, teksti, resimi atliyoruz.
Fakat, 1998'den bu yana degisen birçok sey var. Ornegin, 2003 yilinda sanal reklam gelirleri yuzde 6 artis gosterdi. Arama motorlarina bagli reklam harcamalari yuzde 182 artis gosterdi 2004 yilinin ilk ceyreginde. Yine 2003 yilinda geleneksel reklam pankart harcamalari bir onceki yila gore yuzde 12, sponsor harcamalari ise yuzde 33 kayip gosterdi.
Bütün demek oluyor ki, internet kullanıcıları, kendileri ile alakalı olmayan reklamlar yerine, araştırdıkları konular hakkında yani kendilerinin isteklerine göre ölcülüp biçilmiş reklamları görmek istiyor. Hatta reklam görmek yerine, bu reklamların, içerik ile birleştirilmiş yani içeriğe injekte edilmiş şeklini görmek istiyor.
Gelecekte Reklamlar Değişecek
Kişiselleştirilmiş ve içeriğe enjekte edilmiş reklam metodu bir çok görsel iletişim aracında da uygulanmaya başlandı. Örneğin birçok kişinin zevkle seyrettiği "24" dizisindeki tüm araclar Ford marka. Ford, bu dizinin reklam aralarında, geleneksel reklam verme yöntemine değil, dizinin içine enjekte edilmiş reklam yöntemini uygulamayı seçti. Ford'un tek şartı, kötü karakterlerin Ford marka araba kullanmamaları idi. Diğer bir örnek ise "Desparate Housewives" dizisinin başrol karakterlerinden birinin Buick marka arabalarının tanıcıtılığını yapması dizi içinde. Bu tip TV örneklerinin sayısı her geçen gün artmakta. Bu tip örnekleri sinema filmlerinde de görmekteyiz. Castaway filminde Tom Hanks'in FedEx icin calismasi gibi.
En efektif reklam turu: Arama Motorları
Gelecekte, birçok websitesi, geleneksel reklam pankartları yönteminin yerine, akıllı bir şekilde içerik içine enjekte edilmiş reklam yöntemlerini kullanacak. Bunu şimdiden uygulayan birçok websitesi var. Google AdSense'de zaten bu tip bir inanışın ürünü. Forrester şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, arama motorlarının ürettiği reklamları efektiflik oranın yüzde 96. Geleneksel reklam pankartlarının efektiflik oranın ise yüzde 42, popuplarınki ise yüzde 23'de kalıyor.
Zaten bu nedenle Google, harita işine girdi, yöresel arama motoru üretti ve şimdi de cep telefonu reklam işine girmek üzere. Çünkü Google biliyor ki birçok küçük ve orta ölçekli şirket, pahalı olduğu için geleneksel medyada reklam veremiyor ve yine bu şirketlerin müşterilerinin büyük bir coğunluk 100 kilometrelik bir alan içinde yani lokal.
Pazarlama sohbetdir - Cluetrain
Sohbet türü pazarlamanın en yakın zamanlarda gördügümüz örneklerinden biri, Marqui sirketinin blog okurlarını hedef alan reklam yöntemi. Marqui şirketi, populer bloglara, Marqui'nin ürünlerinin yazıları içinde bahsetmeleri karşılığında belirli bir ücret ödeyeceğini vaad etmişti. Sonuçlar ve tepkiler beklenen reklam getirişini kazandırmadı Marqui şirketine fakat gelecekteki gelişim hakkında bize bir fikir vermiş oldu. Zaten, birçok şirket bloğununda varoluş sebebi aynı. Yani, ürünlerini, geleneksel reklam yöntemlerinin dışında, sohbet türünde tanıtabilmek.
Yakında, birçok websitesi ve bloglarda içerik içine enjekte edilmiş reklamları göreceğiz. Örneğin, devamlı okuduğumuz bir blog içinde, blog sahibinin yeni çıkan bir müzik albümünü ne kadar beğendiğini söylemesinden; kullandığı bilgisayar faresinin ne kadar iş verimini artırdığına kadar birçok parası ödenmiş içerik reklamları.